Традыцыі выпякання хатняга хлеба ў Інвентары НКСНа працягу многіх стагоддзяў хлеб, печаны быў адным з асноўных прадуктаў у традыцыйнай культуры харчавання беларусаў. Да яго ставіліся з вялікай павагай і любоўю. Ім пачыналіся і заканчваліся сняданак, абед і вячэра. Хлеб шырока выкарыстоўваўся ў святочна-абрадавай культуры беларусаў. Традыцыі выпякання хатняга хлеба захаваліся да нашага часу. Старадаўнія рэцэпты, веды і ўменні, звязаныя з тэхналогіяй выпечкі, перадаюцца непасрэдна ў сем’ях “ад маці да дачкі, ад бабулі да ўнучкі”, ў вясковай супольнасці “ад суседкі ці аднасяльчанкі, а таксама праз аматарскія клубы і аб’яднанні: хлеб гатуюць гаспадыні розных узростаў і ў розных рэгіёнах краіны. У Інвентары НКС можна азнаёміцца з тэхналогіяй выпечкі жытняга хлеба ў Глыбоцкім раёне Віцебскай вобласці, якая ў 2016 г. атрымала статус гісторыка-культурнай каштоўнасці.
Боханы жытняга хлеба Сцепаніды Аляксандраўны Лупач
Нягледзячы на даволі тыповую для тэрыторыі Беларусі тэхналогію прыгатавання хлеба ў хатняй печы, назіраюцца пэўныя лакальныя асаблівасці, якія звязаны з выкарыстаннем розных гатункаў мукі, ужываннем дадатковых кампанентаў. пэўных адрозненняў у спосабах і прыёмах у час выпечкі і інш. У Інвентары НКС апублікаваны матэрыялы фіксацыі, навуковай апрацоўкі, экспертныя заключэнні, у якіх можна даведацца пра адметнасці выпякання “кулітак” ў Любанскім раёне і “грачанікаў” у Маларыцкім раёне. Рэгіянальныя традыцыі гатавання хлеба таксама маюць статус гісторыка-культурнай каштоўнасці, яны ўнесены ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцей Рэспублікі Беларусь ў 2020 г.
Маларыцкія грачанікі. Выпякала Аляксандра Андрэеўна Алесік з аг.Арэхава
Жораўскія "куліткі" ад кіраўніка клуба традыцыйнага хлебапекарства
Алена Гумінская,
Форум для отзывов 1 не существует. |